6 dakikada yüzde 80 şarj olan batarya geliştirildi!

Hindistan’ın Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı bilimsel araştırma merkezi JNCASR bünyesinde çalışan bir ekip; yalnızca 6 dakikada yüzde 80 şarj olabilen, 3.000’den fazla döngü ömrüne sahip yeni nesil bir sodyum-iyon batarya geliştirdi.
6 dakikada yüzde 80 şarj olan batarya tasarlandı
Lityum-iyon bataryaların yaygın kullanımı; yüksek maliyet, yangın riski, nadir hammaddelere bağımlılık ve çevresel sürdürülebilirlik açısından tartışma konusu olmaya devam ediyor. Sodyum gibi daha yaygın ve ekonomik bir elementin batarya teknolojisinde kullanılabilir hale gelmesi ise, enerji sektöründe önemli bir dönüm noktası oldu.

Hintli araştırmacılar, sodyum-iyon bataryalarda şimdiye dek kaydedilen en yüksek performans değerlerinden birine ulaşmak için özel bir anot malzemesi tasarladı. Geliştirilen anot; nanoyapılı, karbonla kaplanmış ve alüminyum katkılı bir bileşim içeriyor.

Google I/O 2025’te yapay zeka çağında yeni bir sayfa açıldı
Google, dün gerçekleştirdiği yıllık I/O geliştirici konferansında yapay zeka teknolojilerinde çığır açan yeniliklerini tanıttı.
Bu yapı iyonların batarya içinde daha hızlı ve verimli hareket etmesini sağlarken, aynı zamanda yapının dayanıklılığını ve elektrik iletkenliğini artırıyor. Yapılan çalışmalarda; batarya sadece hızla şarj olma yeteneğiyle değil, uzun ömürlü kullanım ve yüksek sıcaklıklarda dahi performans kaybı yaşamamasıyla da öne çıktı.
Bu bataryanın potansiyel kullanım alanları da oldukça geniş. Yeni teknoloji; elektrikli araçlardan güneş ve rüzgar enerjisi santrallerine, insansız hava araçlarından elektriğe erişimin sınırlı olduğu kırsal bölgelere kadar çok sayıda alanda devreye alınabilir.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle kolayca paylaşabilirsiniz.